Gezondheidsinformatie

Gezondheidsinformatie

Je vindt hier nuttige tips en adviezen voor een gezonde leefstijl. Wij hebben hier als praktijk extra aandacht voor, o.a. met ons leefstijlspreekuur. Samen voorkomen we chronische ziektes!

 

Voor informatie over specifieke ziektes verwijzen we je naar thuisarts.nl

Beweging en sport

Leefstijlspreekuur

Wij hebben een speciaal spreekuur om te helpen bij leefstijlveranderingen. We maken samen een plan om meer te bewegen; lichaamsbeweging verkleint het risico op hart- en vaatziekten. We laten je zien wat de mogelijkheden zijn om te bewegen in Osdorp, (vaak gratis).

 

Sportaanbod in Osdorp

Op de volgende gemeentewebsite is elke dag wel een gratis/goedkope sportactiviteit te vinden bij jou in de buurt: Sportaanbod Osdorp. Van wandelgroepen tot fitness en voor verschillende doelgroepen (ouderen, vrouwen enz). Voor sporten met een beperking, klik hier.

 

Kinderen: een sportvergoeding

Wil je kind graag op voetbal ⚽, muziekles 🎸, dansles 🩰, kickboksen 🥊 maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Zij betalen voor kinderen en jongeren de contributie of het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument. Vraag ernaar bij het buurteam.

 

Online

We kennen allemaal Nederland in Beweging in de ochtend. Op youtube zijn allerlei gratis kanalen voor andere doelgroepen, bijvoorbeeld: Alles over sport.

Digitale informatie om je te helpen lekker(der) in je vel te zitten vind je op de website: Lekkerder in je vel

 

Leefstijlprogramma’s

De GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) is een aanpak die zich richt op een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering voor mensen met overgewicht. GLI is gratis (vergoed vanuit het basispakket) op verwijzing van de huisarts. Een aanbieder waarmee wij goede ervaring hebben is Yorbody (klikt voor meer informatie op de link).

Voeding

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum biedt betrouwbare informatie over voeding en wil jou helpen om gezond, veilig en milieuvriendelijk te kiezen.

 

Benieuwd of je dagelijks voldoende vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt?  Ontdek het door online Eetdagboek Mijn Eetmeter in te vullen. Je krijgt direct advies op maat.

Psychische gezondheid

Gesprek in de praktijk

Je bent van harte welkom om over psychische en sociale problemen te praten. Onze POH-GGZ Karin biedt ondersteunende gesprekken. Bij verwijzen waar behandeling voor nodig is verwijzen wij in overleg met jou door.

 

Online therapie

Vind je het prettig om psychologische therapie (bijvoorbeeld over somberheid, rouw, piekeren of paniekaanvallen) of ben je geïnteresseerd in een cursus (bijvoorbeeld slapen en mindfulness)? De huisarts en POH-GGZ kunnen je gratis aanmelden bij Therapieland en begeleiden via het spreekuur.

 

Mentaal vitaal

Bij Mentaal Vitaal vindt u betrouwbare informatie over mentale gezondheid en is er een hulplijn om je advies en ondersteuning te geven. Voor iedereen: van jong tot oud, voor jezelf of een ander, met of zonder hulpvraag.

 

Lekker in je vel

Digitale ondersteuning om u te helpen lekker(der) in uw vel te zitten, klik hier om naar informatie over psychische gezondheid te gaan.

Stop je verslaving

Zet de eerste stap met de huisarts

Verslavende middelen geven op korte termijn een goed gevoel. Je weet vast dat het op langere termijn tot schade leidt, zowel lichamelijk als geestelijk. De huisarts helpt je graag om te stoppen! We gaan hierover eerst in gesprek en kunnen zo nodig ondersteunende medicatie geven en/of doorverwijzen.

 

Lekker in je vel

Digitale ondersteuning om je te helpen lekker(der) in je vel te zitten, klik hier om naar informatie en hulp voor een verslaving te gaan.

 

Voor meer informatie:

Seksuele gezondheid

Informatie over seksuele gezondheid

Betrouwbare informatie in 14 talen over seksualiteit en seksuele gezondheid vind je op Zanzu.nl.

 

Jongeren

Ben je jonger dan 25 jaar en heb je vragen over seks, relaties en veilig vrijen? Of ben je bang dat je een soa hebt? Je kunt gratis en anoniem terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam. Er zijn 2 locaties in Nieuw – West waar je zonder afspraak meteen geholpen kan worden.

Gezond zwanger

Alles over zwanger

Betrouwbare informatie over zorg bij zwangerschap en bevalling van zorgverleners in de geboortezorg. Een van de eerste adviezen is om dagelijks foliumzuur te slikken en zo nodig hulp te zoeken bij een verslaving. Gebruik je medicijnen? Maak dan een afspraak met de huisarts.

Ouder worden

Activiteiten en lotgenotencontact voor ouderen

Op dit platform vindt u allerlei activiteiten zoals senioren gymnastiek en jeu de boules. Ook bestaan er lotgenotengroepen voor mensen met dementie.

 

Wilsverklaringen

In een schriftelijke wilsverklaring zet u op papier wat uw medische wensen zijn. Daardoor weet de dokter en de familie van de patiënt wat hij wel of juist niet wilde. Dat is belangrijk als de patiënt het zelf niet meer kan vertellen, bijvoorbeeld door dementie of doordat hij in coma raakte.

 

Levensvragen

Bij Questio – Centrum voor Levensvragen, kunt u een consult met een geestelijk verzorger aanvragen. Ook uw naaste, een zorgverlener of vrijwilliger mag een gesprek voor u aanvragen.

U kunt gebruik maken van 5 begeleidende gesprekken. De gesprekken vinden bij u thuis of in overleg op een voor u prettige locatie plaats.

Indien u 50 jaar of ouder bent, ongeneeslijk ziek bent of een naaste van u is ongeneeslijk ziek of onlangs overleden, dan zijn deze gesprekken kosteloos dankzij een subsidie van het ministerie van VWS.

Translate »
Call Now Button